Sunday, September 5, 2010

DSH

Ape itu DSH?? Adakah DSH tu abbrv. untuk Deliberate Self-Harm atau pon Domestic ShortHaired cat (eh2 kucing, i lyke!!!). Ape-ape pon bkn tu yg aku cube nk sampaikan kat korang tentang maksud DSH ni.



Deliberate Self-Harm (korang jangan try ok)


DSH yg aku maksudkan ialah abbrv. utk
Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang. Huh, panjang btol. Terbelit lidah nak menyebutnye. Benda ni sebenarnye 1 jenis exam untuk test korang punye proficiency dalam bahase german la kiranye. Exam ni untuk membolehkan korang belajo ke peringkat lebih tinggi di German nanti.


Memandangkan aku & teman-temanku dalam program p'sediaan ke German, so kitorang pon kena la amek exam ni selepas kitorang telah menghadapi beberape exam laen yg susah giler babeng. DSH ni pon sangatlah susah nak lepas. Ade 4 components sumanye yg terdiri daripada listening comprehension, reading comprehension, text production dan jugak grammar. Exam ni soklan dy dari German dan kesemuanye dalam bahase German. .


Esok dah nak exam!!!


Tapi kenapa aku story pasal DSH ni?? Actually aku & rakan-rakan seperjuangan akan menduduki exam ni esok. Yg menjadi problem skrang ni aku xprepare untuk exam ni. Ade la setakat bukak buku seminit dua. Aku dah xde mood sebenarnye nk amek exam ni. Ye la, selepas ape yg berlaku ke atas result A-level aku itu hari. Tapi cmne pon aku mesti bt yg terbaek dalam exam ni.


Ditambahkan pulak dgn emosi aku yg kurang stabil beberapa bulan ni. Selalu sangat aku rase sedih. Rase senang sangat air mata aku nak mengalir. Ade someone special ni asyik bz dgn esemen yg menimbun. Kadang-kadang tu kesian jgk tengok dy banyak sangat keje. Aku kurang mase bersame dy, huhu. Tapi nak bt cmne. Kena la terima dy seadanye...


OK, berbalik kepada topik tadi...

Ni la German@DEUTSCHLAND


Aku harap-harap exam esok aku akan dipermudahkan untuk menjawabnye dengan baik. Tak cemerlang pon xpela. Bukan nak give up, tapi aku tau usaha aku takat mane je. Korang doakan lah kejayaan aku esok dan hari-hari seterusnye ye.

Amin...

4 comments:

pearl apple said...

tengah exam ea??tak balik raya kah???

muhammad fitri izzat said...

eh sehari je exam.ari khamis ni blk la umah
sronok la ek dh cuti

Aizat said...

semoga ko berjaya dkat tempat lain nnt tom :)

PinQib said...

tkut nyer pnyakit cmni.. penah bace
thanks for the info